top of page

Spored

08. 09. 2022 - Lalá

15. 09. 2022 - Komorni zbor Orfej

22. 09. 2022 - Vokalni ansambel Elinor
29. 09. 2022 - Komorni zbor KGBL

06. 10. 2022 - Zbor Slovenske filharmonije

Vokalni ansambel Lalá
Umetniški vodja: Mathias Kaineder
8.9.2022 ob 20.30

Mestni muzej Ljubljana (atrij)

ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI BO KONCERT V MESTNEM MUZEJU - NAMESTO NA Vrtu pred Plečnikovo hišo na Trnovem


"Brez zadržkov"

Avstrijski vokalni ansambel Lalá, ki je bil ustanovljen že leta 2006, navdušuje s svojim homogenim zvokom ter edinstvenimi skladbami in priredbami. Pohvali se lahko z mednarodnimi nagradami, kot je zmaga na mednarodnem A-cappella tekmovanju v Leipzigu v Nemčiji,  nagrada Xinghai v Guangzhouju na Kitajskem in nagrada občinstva na priznanem avstrijskem tekmovanju Vokal.total v Gradcu. Zasedba je nastopila že po vsem svetu - od Avstrije, Nemčije, Italije, Švice, Češke do Sardinije, Alžirije, Norveške, pa vse do Kitajske in Tajvana.  Zasedba je posnela že 7 zgoščenk. V zadnjih letih se osredotoča na področje jazz in pop glasbe. Velja za eno vodilnih a-cappella zasedb v Avstriji.

VSTOPNICE

 

lala19-25.jpg izrez.jpg
Komorni_zbor_Orfej_Foto_Janez_Eržen.jpg CB.jpg

Komorni zbor Orfej
Dirigent:
Andraž Hauptman

15.9.2022 ob 20.30

Narodna in univerzitetna knjižnica (atrij ali v primeru slabega vremena v Veliki čitalnici)

"Na nebu zvezde…"

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera deluje od leta 1989. Od leta 1994, ko je zbor k sodelovanju povabil priznani slovenski zborovodja profesor Janez Bole, ki je bil umetniški vodja nekaj najvidnejših vokalnih zasedb v Sloveniji (Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, Slovenski madrigalisti), je zbor nastopal tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers.  Prva stalna umetniška vodja Orfeja je bila Romana Rek. Od jeseni leta 2017 zbor deluje pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in njegovega asistenta Vita Žerdina. Zbor je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V letu 2022 je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel Zlato plaketo in zasedel tretje mesto, na tekmovanju International Choral Competition Ave Verum v Badnu v Avstriji pa istega leta še Zlato plaketo in nagrado publike.

VSTOPNICE

Vokalni ansambel Elinor
Umetniški vodja:
Robert Feguš

22.9.2022 ob 20.30

Narodna in univerzitetna knjižnica (Velika čitalnica)

"Zgovornost tišine"

Vokalni ansambel Elinor je v zadnjih nekaj letih nase opozoril s profesionalnim pristopom in številnimi kakovostnimi produkcijami. Zasedba prihaja iz Maribora in deluje pod okriljem Bazilike Matere Usmiljenja. Umetniško jo vodi izkušeni zborovodja in učitelj petja Robert Feguš, ki je v poldrugem desetletju umetniške prisotnosti z različnimi vokalnimi zasedbami poustvaril čez 500 koncertnih dogodkov. Zasedba deluje v sestavu: Elizabeta Tkalec - sopran, Aldina Clarisa Ban - mezzosopran, Sandra Lenaršič - alt, Kristjan Furman - bariton, Robert Feguš - tenor in Marko Žagar - bas.

VSTOPNICE

ELINOR [uradna fotografija 2022-1].jpg kvadratna.jpg 2.jpg CB.jpg
KGBL 1.jpg CB.jpg

Komorni zbor KGBL
Dirigent:
Ambrož Čopi

29.9.2022 ob 20.30

Cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom

"ORIENT - OCCIDENT"

Prvotno bi naj na tem koncertu nastopil Komorni zbor AG UL. Zaradi višje sile bo zasedbo zamenjal Komorni zbor KGBL. Prosimo za razumevanje.

Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je začel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent Ambrož Čopi prevzel vodstvo zbora. Po štirih letih rastoče kvalitete in visokih uvrstitvah na tekmovanjih je bila sprejeta odločitev, da se zbor razdeli v dve skupini. Zbor KGBL, katerega člani so vsi, ki ne obiskujejo šolskih orkestrov, in Komorni zbor KGBL, ki ga sestavlja približno 35 pevcev, ki si želijo večjih izzivov, nadgradnje vokalno tehničnih znanj in petja zahtevnejše zborovske literature na višji kakovostni ravni. Komorni zbor redno sodeluje z vokalnima pedagoginjama Edito Garčević Koželj in Tatjano Vasle. Repertoar zbora je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim slovenskim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor, Tine Bec, Matej Kastelic in Klara Mlakar, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Zbor se je z velikimi uspehi predstavil na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2015), kjer je v kategoriji komornih zborov dosegel drugo in med mešanimi zbori tretje mesto, veliko nagrado v Moskvi (Rusija, 2016), prvo mesto med mešanimi zbori in bil najvišje uvrščeni zbor slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru (Slovenija, 2016), drugo mesto na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2017), prvo mesto v polifoniji in drugo mesto v folklori na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija, 2017) ter prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Corku (Irska, 2019). Zbor se je uspešno predstavil na abonmajskih koncertih in festivalih po Sloveniji ter tujini: Stockholm (Švedska, 2016), Borja, Ordizia, Getxo, Doneztebe (Španija, 2017), Mednarodni zborovski festival v Baslu (Švica, 2018),  Tajpeju (Tajvan, 2018) in Pekingu (Kitajska, 2018), Europa Cantat v Ljubljani (2021), Mito festival Torino (Italija, 2021), Florilege vocal de Tours (Francija, 2022),  festival Budimpešta (Madžarska, 2022). Kot demonstracijski zbor je sodeloval na finalu tekmovanja Aegis carminis v Kopru (2019,2021) in mojstrskem tečaju za dirigente v Prevezi (Grčija, 2019). Zbor je do sedaj izdal dve zgoščenki; Credo (2019) in Timeless (2019)

VSTOPNICE

Zbor Slovenske filharmonije
Dirigentka:
Jerica Bukovec

6.10.2022 ob 20.30

Cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški

 

"Zareze, spominjanje in novi mir
(Naša nedokončana žalovanja po letu 2020)"

 

Dirigentka: Jerica Bukovec
Sodeluje: Karmen Pečar Koritnik, violončelo
Pri zasnovi projekta sta sodelovala skladateljica Bojana Šaljić Podešva in filozof Lenart Škof.

Začetek organiziranega zborovskega udejstvovanja na Slovenskem je mogoče poiskati v delovanju predhodnic Slovenske filharmonije. Lasten vokalni sestav je imela že Filharmonična družba od konca 18. stoletja naprej. V 19. stoletju, v času močnih narodnostnih teženj, je svoj zbor, katerega člani so z uspehom nastopali že tudi v tujini, ustanovila osrednja slovenska glasbena organizacija Glasbena matica. Po drugi svetovni vojni in razpustitvi Glasbene matice je zbor znova zaživel kot del Slovenske filharmonije. Leta 1991 je bil ustanovljen Slovenski komorni zbor, ki od leta 1998 naprej deluje v okviru Slovenske filharmonije. Zbor je kar dve desetletji vodil Mirko Cuderman, od leta 2012 do danes pa so se kot umetniški vodje zvrstili Martina Batič, Borut Smrekar in Gregor Klančič. Poleg najvidnejših slovenskih dirigentov so ga vodili tudi številni ugledni mednarodni umetniki, kot so Eric Ericson, Tonu Kaljuste, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Gunther Theuring in Stephen Layton.
S tokratnim sporedom, ki sta ga posebej za to priložnost sooblikovali dirigentka Jerica Bukovec in skladateljica Bojana Šaljić Podešva, želimo ozavestiti proces žalovanja po pandemiji, ki še tli v nas kot družbi, vendar se ni imel časa in (tudi javnega) prostora odviti do konca ter zato v nas kot posameznikih večinoma ni prišlo do katarze in pomiritve. Javni družbeni diskurz je namreč neposredno po velikih epidemičnih valih v nas naselil novo krizo in nove strahove: vojno z energetsko krizo in draginjo. Z nocojšnjim koncertom se želimo torej spomniti vseh, ki so bili prisiljeni v času pandemije Covid-19 zaradi narave bolezni umreti sami, v izolaciji in brez svojcev, pa tudi vseh, ki jim je pandemija kakorkoli spodnesla tla pod nogami, ki so žalovali in še žalujejo, v želji da se s tem skupnim korakom odpremo novemu miru in novemu življenju, ki brsti iz zarez.

VSTOPNICE

ZborSF_janez kotar.jpg CB.jpg
bottom of page