Spored

08. 09. 2022 - Lalá

15. 09. 2022 - Komorni zbor Orfej

22. 09. 2022 - Vokalni ansambel Elinor
29. 09. 2022 - Komorni zbor AG Univerze v Ljubljani

06. 10. 2022 - Zbor Slovenske filharmonije

Vokalni ansambel Lalá
Umetniški vodja: Mathias Kaineder
8.9.2022 ob 20.30

Vrt pred Plečnikovo hišo na Trnovem

"Brez zadržkov"

Avstrijski vokalni ansambel Lalá, ki je bil ustanovljen že leta 2006, navdušuje s svojim homogenim zvokom ter edinstvenimi skladbami in priredbami. Pohvali se lahko z mednarodnimi nagradami, kot je zmaga na mednarodnem A-cappella tekmovanju v Leipzigu v Nemčiji,  nagrada Xinghai v Guangzhouju na Kitajskem in nagrada občinstva na priznanem avstrijskem tekmovanju Vokal.total v Gradcu. Zasedba je nastopila že po vsem svetu - od Avstrije, Nemčije, Italije, Švice, Češke do Sardinije, Alžirije, Norveške, pa vse do Kitajske in Tajvana.  Zasedba je posnela že 7 zgoščenk. V zadnjih letih se osredotoča na področje jazz in pop glasbe. Velja za eno vodilnih a-cappella zasedb v Avstriji.

 

lala19-25.jpg izrez.jpg
Komorni_zbor_Orfej_Foto_Janez_Eržen.jpg CB.jpg

Komorni zbor Orfej
Dirigent:
Andraž Hauptman

8.9.2022 ob 20.30

Narodna in univerzitetna knjižnica (atrij) 

"Na nebu zvezde…"

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera deluje od leta 1989. Od leta 1994, ko je zbor k sodelovanju povabil priznani slovenski zborovodja profesor Janez Bole, ki je bil umetniški vodja nekaj najvidnejših vokalnih zasedb v Sloveniji (Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, Slovenski madrigalisti), je zbor nastopal tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers.  Prva stalna umetniška vodja Orfeja je bila Romana Rek. Od jeseni leta 2017 zbor deluje pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in njegovega asistenta Vita Žerdina. Zbor je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V letu 2022 je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel Zlato plaketo in zasedel tretje mesto, na tekmovanju International Choral Competition Ave Verum v Badnu v Avstriji pa istega leta še Zlato plaketo in nagrado publike.

Vokalni ansambel Elinor
Umetniški vodja:
Robert Feguš

8.9.2022 ob 20.30

Narodna in univerzitetna knjižnica (Velika čitalnica)

"Zgovornost tišine"

Vokalni ansambel Elinor je v zadnjih nekaj letih nase opozoril s profesionalnim pristopom in številnimi kakovostnimi produkcijami. Zasedba prihaja iz Maribora in deluje pod okriljem Bazilike Matere Usmiljenja. Umetniško jo vodi izkušeni zborovodja in učitelj petja Robert Feguš, ki je v poldrugem desetletju umetniške prisotnosti z različnimi vokalnimi zasedbami poustvaril čez 500 koncertnih dogodkov. Zasedba deluje v sestavu: Elizabeta Tkalec - sopran, Aldina Clarisa Ban - mezzosopran, Sandra Lenaršič - alt, Kristjan Furman - bariton, Robert Feguš - tenor in Marko Žagar - bas.

ELINOR [uradna fotografija 2022-1].jpg kvadratna.jpg 2.jpg CB.jpg
komorni zbor ag lj 1_edited.jpg

Komorni zbor AG Univerze v Ljubljani
Dirigent:
Sebastjan Vrhovnik

29.9.2022 ob 20.30

Cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom

"Glasbeno popotovanje po sledeh mojstra Plečnika"

Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je nastal zaradi želje in potrebe, da bi imeli tudi na Akademiji za glasbo kakovostno zborovsko izvajalsko zasedbo, ki lahko posega po zahtevnejši literaturi in dosega višjo poustvarjalno raven od običajnih šolskih zborov. Združuje študente različnih študijskih smeri: bodoče glasbene pedagoge, pianiste, organiste, skladatelje, dirigente, kitariste, cerkvene glasbenike. Zbor redno nastopa ob različnih priložnostih, kot so mednarodni simpoziji v organizaciji Akademije za glasbo in koncertni abonma Akademije za glasbo. Predstavil se je tudi na različnih festivalih (Celjski festival mladinskih in otroških zborov, Musica Danubiana, Festival Bled, Fränkische Musiktage ...), premierno pa je izvedel že več skladb slovenskih skladateljev – že uveljavljenih in tistih, ki še prihajajo (Marko Mihevc, Maks Strmčnik, Ivan Florjanc, Črt Sojar Voglar, Tomaž Svete, Ambrož Čopi ...).

Zbor Slovenske filharmonije
Dirigentka:
Jerica Bukovec

6.10.2022 ob 20.30

Cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški

 

"Zareze, spominjanje in novi mir
(Naša nedokončana žalovanja po letu 2020)"

 

Dirigentka: Jerica Bukovec
Sodeluje: Karmen Pečar Koritnik, violončelo
Pri zasnovi projekta sta sodelovala skladateljica Bojana Šaljić Podešva in filozof Lenart Škof.

Začetek organiziranega zborovskega udejstvovanja na Slovenskem je mogoče poiskati v delovanju predhodnic Slovenske filharmonije. Lasten vokalni sestav je imela že Filharmonična družba od konca 18. stoletja naprej. V 19. stoletju, v času močnih narodnostnih teženj, je svoj zbor, katerega člani so z uspehom nastopali že tudi v tujini, ustanovila osrednja slovenska glasbena organizacija Glasbena matica. Po drugi svetovni vojni in razpustitvi Glasbene matice je zbor znova zaživel kot del Slovenske filharmonije. Leta 1991 je bil ustanovljen Slovenski komorni zbor, ki od leta 1998 naprej deluje v okviru Slovenske filharmonije. Zbor je kar dve desetletji vodil Mirko Cuderman, od leta 2012 do danes pa so se kot umetniški vodje zvrstili Martina Batič, Borut Smrekar in Gregor Klančič. Poleg najvidnejših slovenskih dirigentov so ga vodili tudi številni ugledni mednarodni umetniki, kot so Eric Ericson, Tonu Kaljuste, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Gunther Theuring in Stephen Layton.
S tokratnim sporedom, ki sta ga posebej za to priložnost sooblikovali dirigentka Jerica Bukovec in skladateljica Bojana Šaljić Podešva, želimo ozavestiti proces žalovanja po pandemiji, ki še tli v nas kot družbi, vendar se ni imel časa in (tudi javnega) prostora odviti do konca ter zato v nas kot posameznikih večinoma ni prišlo do katarze in pomiritve. Javni družbeni diskurz je namreč neposredno po velikih epidemičnih valih v nas naselil novo krizo in nove strahove: vojno z energetsko krizo in draginjo. Z nocojšnjim koncertom se želimo torej spomniti vseh, ki so bili prisiljeni v času pandemije Covid-19 zaradi narave bolezni umreti sami, v izolaciji in brez svojcev, pa tudi vseh, ki jim je pandemija kakorkoli spodnesla tla pod nogami, ki so žalovali in še žalujejo, v želji da se s tem skupnim korakom odpremo novemu miru in novemu življenju, ki brsti iz zarez.

ZborSF_janez kotar.jpg CB.jpg